RS z kratką - zle zamowienie dealera

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lizak
    Classic
    • 2010
    • 5

seba12a, a możesz dać jakąś podstawę prawną?

[ Dodano: Nie 16 Sty, 11 11:26 ]
    seba12a, czyżbyś był lepiej poinformowany niż UOKiK?
    Co to jest gwarancja?

Gwarancja - podobnie jak niezgodność towaru z umową - umożliwia konsumentowi dochodzenie roszczeń w przypadku, gdy nabyta rzecz okazała się wadliwa. Jest ona jednak dobrowolna - przedsiębiorca może udzielić gwarancji, ale nie musi.

Podstawę stanowi oświadczenie sprzedawcy bądź producenta zamieszczone we wręczanym w chwili sprzedaży towaru dokumencie gwarancyjnym lub w reklamie. Określa ono obowiązki gwaranta i uprawnienia kupującego w przypadku, gdy właściwość sprzedanego towaru nie odpowiada cechom w nim wskazanym. Ponadto dokument gwarancyjny powinien zawierać między innymi zakres terytorialny i czasowy gwarancji, oraz adres gwaranta.

Warto wiedzieć, że udzielenie gwarancji nie może pociągać za sobą konieczności uiszczenia opłaty. Ponadto nie ogranicza ona ani nie zawiesza uprawnień do reklamacji towaru niezgodnego z umową na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.
  • lucek
    Classic
    • 2009
    • 14

witam
    jestem nowym posiadaczem RSa i pisze tego posta aby ktos planujacy zakup RSa z kratka nie zostal wpuszczony w kanal w jaki mnie wpuszczono przez niekompetencje dealera skody.

w skrocie sprawa miala sie tak, ze kilka miesiecy temu zamowilem RSa z homologacja ciezarowa aby skorzystac z pelnego odpisu VAT.
    po 3. miesiecznym oczekiwaniu zadzownil do mnie dealer i rozbrajajaco przyznal ze samochod juz przyjechal, jest u nich w salonie, ma zamontowana przez importera krate ale nie moze byc zarejestrowany jako ciezarowy....
    wytlumaczenie: na etapie zamawiania go, pracownik dealera nie zaznaczyl opcji pakietu PKQ, ktory ponoc powoduje iz samochod ma nieco zmienione zawieszenie tylne na etapie produkcyjnym i moze faktycznie byc ciezarowka (chodzi o to ze RS ma chyba inne sprezyny niz normalna O2 i cos tam w zwiazku z tym musza zamieszac)..
    dealer o tym nie wiedzial i bronil sie ze Skoda Auto mu o tym nie powiedziala. ot i cala sprawa w naszym pieknym kraju.

podsumowujac, jesli ktos bedzie zainteresowany RSem z homologacja najlepiej niech trzyma za reke tego co wklepuje zamowienie i upewni sie ze domowia mu ten pakiet.
    pozdr

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

lucek, ale odebrałes auto czy nie?
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• xxxmikey
        Rider
        • 2010
        • 351

lucek, zgadza się, RS Combi i Scout muszą miec zamowiony pakiet PKQ. Samochód, który delaer dysponował jako premia 5-osobowa, miał na CDSie zamontowaną kratke. Jednak bez pakietu PKQ, auto nie może być podstawą do odliczenia VAT'u. Auto nie spełnia warunków zabudowy auta ciężarowego. Pakiet PKQ, to pakiet techniczny, z tego, co pamiętam, nie zmienia specyfikacji fizycznej auta, jedynie papierową. Jeśli chcesz, sprawdzę to.

Sprawa tyczy nie tylo RS'a, ale również Scouta.

Pzdr.
        Moja toczka -> tu

Komentarz

• tomek
          L&K
          • 2005
          • 1078

ooo a gdzie ten pakiet PKQ ma być widoczny? W tej aplikacji co widać tydzień produkcji i gdzie wymienione są wszystkie domówione opcje ma być pozycja - dodatkowe wyposażenie o symbolu PKQ ?

[ Dodano: Czw 05 Sie, 10 17:55 ]
          i co to jest CDS?
          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• xxxmikey
            Rider
            • 2010
            • 351

tomek, CDS - Centrum Dyspozycji Samochodów w Rabowicach koło Poznania. Stamtąd wysyłane sa samochody do dealerow po ich przybyciu z fabryki.
            Jeśli miałeś wgląd w system zamówień samochodów, po prawej stronie ekranu są wyszczególnione pakiety 7X1, czyli czujniki parkowania i takie tam. Pośród tych pakietów, jeśli Scout lub RS mają być ciężarówkami, musi być też pakiet PKQ.
            Moja toczka -> tu

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

to ja nie mam takiego problemu :diabelski_usmiech bo nie chcę ciężarówki
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• RobSto
                Ambiente
                • 2010
                • 224

lucek,
                ale napisz czy odebrałeś auto,
                ja bym sprzedawcę nastraszył najdroższym adwokatem w mieście,
                wycofał zaliczkę i zamówił u innego dealera.
                A co ci zrobią z tym rs-em - to ich problem
                BYŁA O1 - 1.9 TDI 110KM
                BYŁA O2 - 1.9 TDI 140KM 305Nm - by Zaprzal
                JEST PASSAT B6 - 2.0 TDI CR 140KM

Komentarz

• xxxmikey
                  Rider
                  • 2010
                  • 351

RobSto, zaliczka, to nie zadatek, więc dealer i tak ją zwrócić musi w przypadku rezygnacji. Jednak są też pewne warunki jej zwrotu. W przypadku rezygnacji - fakt, problem zostaje w rękach dealera...
                  Moja toczka -> tu

Komentarz

• RobSto
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 224

Zamieszczone przez xxxmikey
                    Jednak są też pewne warunki jej zwrotu.
                    xxxmikey rozumiem, ale w moim mniemaniu (jako klienta) nie został spełniony podstawowy warunek zakupu, czyli miał być ciężarowy i zwrot 22% vatu, gdybym jako klient wiedział że będą z tym problemy - nie dokonałbym zaliczkowania i zakupu.
                    BYŁA O1 - 1.9 TDI 110KM
                    BYŁA O2 - 1.9 TDI 140KM 305Nm - by Zaprzal
                    JEST PASSAT B6 - 2.0 TDI CR 140KM

Komentarz

• xxxmikey
                      Rider
                      • 2010
                      • 351

RobSto, zaliczka zwracana jest po spełnieniu warunków, które zapisane miałeś na formularzu zamówienia... Tak, czy inaczej, zawsze masz prawo do rezygnacji i dealer nie może za to nic Tobie zrobić.
                      Moja toczka -> tu

Komentarz

• maverick
                        Drive
                        • 2009
                        • 73

Witajcie.
                        w takiej sytuacji najprostszym wyjściem powinno być żądanie od dealera upustu w wysokości utraconego zwrotu VAT. Przecież w końcu nie wywiązali się z umowy......

Komentarz

• xxxmikey
                          Rider
                          • 2010
                          • 351

maverick i VAT-u od paliwa też :?: Nierealne. Najprościej, póki jeszcze się da zamówić ciężarowkę - rezygnować z tego auta i zamawiac własciwe z homologacją N1.
                          Moja toczka -> tu

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

maverick i VAT-u od paliwa też :?: Nierealne.
                            bo to Polska jest dlatego nierealne, w normalnym państwie sprzedawca wybulił by za takią pomyłkę niezłe odszkodowanie.
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• tomek
                              L&K
                              • 2005
                              • 1078

dobra, sprawdziłem i mam:
                              PKP - Homologacja ciężarowa

Wy mówicie o PKQ - to jak to jest, mam dobrze, czy nie?
                              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• eX
                                Elegance
                                • 2006
                                • 980

Zamieszczone przez tomek
                                dobra, sprawdziłem i mam:
                                PKP - Homologacja ciężarowa

Wy mówicie o PKQ - to jak to jest, mam dobrze, czy nie?
                                a o jakim aucie piszesz teraz? o RS czy o SCOUT?

Komentarz

• tomek
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1078

RS
                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• xxxmikey
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 351

Octavia RS i Scout muszą mieć akiet PKQ. Reszta aut, typu Fabia, musi mieć pakiet PKP.
                                    Moja toczka -> tu

Komentarz

• lucek
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 14

dopisujac koniec tej historii
                                      dla mnie porazajace w tej calej sprawie jest to jak mala wiedza dysponuja dealerzy. i ze potrzeba jednej mniej standardowej sytuacji (zamowienie RS z krata) aby rozlozyc ich na lopatki.
                                      dla kazdej osoby ktora potrafi liczyc do 120 latwo policzyc korzysci z kraty na samochodzie o wartosci brutto 120 kPLN i sr przebiegu 40 kkm rocznie (vat od paliwa) ...
                                      co do mojej sytuacji uzylem wszystkich mozliwych kanalow wlacznie ze znalezieniem dojscia w fabryce i mowiono mi ze nic sie nie da zrobic, bo PKQ to faktyczna zmiana techniczna a nie tylko papier (chociaz takie sugestie tez byly od innego dealera z ktorym konfrontowalem cala sytuacje)...

summa summarum:
                                      1. samochod odebralem po dlugich deliberacjach z dealerem z kilku powodow:
                                      - chcialem jechac na wakacje bo rodzina byla juz w walizki spakowana
                                      - nie chcialo mi sie czekac kolejnych 3 miesiecy na kolejnego RSa
                                      - w zwiazku z tym ze nasz kochany rzad wywalczyl derogatywe dla kraty i VATu co dla mnie skutkowaloby utraceniem mozliwosci odliczenia VATu od paliwa od 1.01.2011, przeliczylem moja kalkulacje i targowalem sie dalej z dealerem.

dali mi dalszy rabat w zwiazku z ta sytuacja. oczywiscie rabat nie pokryl mi calosci korzysci jakie moglbym zrealizowac w wersji z krata.

2. rozwazalem pociagniecie tematu przez moja kancelarie ale nie mialem za mocnych dokumentow. Jedyne co posiadalem to podpisane zobowiazanie dealera do dostarczenia samochodu na wynegocjowanych warunkach. Od takiej transakcji obie strony moga odstapic bez zadnych konsekwencji wiec dupa.
                                      Aby miec argument musialbym miec umowe przedwstepna z tymi wszystkimi zapisami i wtedy mieli by sprawe jak nic, a ja kupilbym samochod innej marki

3. dlatego wiem ze to moze brzmi dziwnie i traci specyfika naszego kraju, ale nastepnym razem kupujac nowy samochod, podpisze umowe przedwstepna z dealerem na 100% z karami za zlamanie jej zapisow i to jest najlepsze co mozna zrobic.

Reasumujac zamowienie tego RS bylo tak upierdliwe (wystapil jeszcze szereg innych problemow i watpliwosci ze strony dealera) ze raczej nie pokusze sie o kolejne doswiadczenia ze skoda.

zobaczymy jak samochod. na razie w ciagu 3 tyg przejechal 6 tys km i dziala. napisze osobnego posta z moimi pytaniami moze bedziecie mogli mi wyjasnic kilka kwestii.
                                      pozdr

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

Zamieszczone przez lucek
                                        dlatego wiem ze to moze brzmi dziwnie i traci specyfika naszego kraju, ale nastepnym razem kupujac nowy samochod, podpisze umowe przedwstepna z dealerem na 100% z karami za zlamanie jej zapisow i to jest najlepsze co mozna zrobic.
                                        Żeby Ci czasem któryś dealer nie podpisał czegoś takiego 8)

Komentarz

• Robert_P
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 209

lucek, no to teraz wypoczywaj i ciesz się z użytkowania RS-ka na relacje fotograficzne również czekamy ...
                                          Smerf Miętus

Komentarz

• tomek
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1078

Zamieszczone przez xxxmikey
                                            Octavia RS i Scout muszą mieć akiet PKQ. Reszta aut, typu Fabia, musi mieć pakiet PKP.
                                            To ja tego już nie rozumiem. W tym programie CDS mam PKP, a nie PKQ i jest to Octa RS, a nie żadna Fabia :?
                                            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• oolsztyniak
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6647
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Osobiście kazałbym wsadzić sobie to auto w dupe dealerowi.
                                              Walczył o nowe auto - w końcu chciałem auto ciężarowe a nie osobwe z kratką z wiadomych względów.
                                              Skoro skoda popełniła bląd niech da auto zastępcze na czas oczekiwania na auto , które u nich zamawiałem.
                                              lucek, mówisz , że rodzina była spakowana etc. gdybyś nie chciał Rs'a to byś go nie zamawiał a zapewne jak go zobaczyłeś po raz pierwszy to już nie zwracałeś uwagi na odliczenie Vat'u , chciałeś go mieć i tyle :twisted:
                                              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

Pracuję...